Форум Старого Угриньового

Теми для публікацій та розмов


Бандерія
12 червня 2010 (адм.)

ОГОЛОШЕННЯ!
12 червня 2010 (адм.)

Новини
24 лютого 2010 (журн.)

Політика і влада
12 січня 2010 (доп.)

Угриновія
20 грудня 2009 t.fedoriw (краєзнавець)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 213.109.232.101 Тема: Інвестувати в Старий Угриів -село Бандери
Земляки Бандери знову здобули грант!
Приємна звістка надійшла до рідного села Провідника ОУН зі Львова. Старий Угринів став одним із переможців конкурсу мікрогрантів, що був проведений Фондом розвитку громадських організацій 'Західноукраїнський ресурсний центр' (керівник - Василь Полуйко) як компонент програми Міжнародного фонду 'Відродження': 'Посилення громадянського суспільства - 2009'.
Учасниками відбору стали майже три десятки ініціативних груп, що представляли населені пукти, що не мають своєї сільської ради (такою була головна передумова) з галицьких областей.
Відрадно, що поміж переможцями названо проект, запропонований громадською організацією 'Бандерівське земляцтво', яку очолює сільський голова Тарас Федорів: 'Створення громадського осередку 'Бандерія'. Реалізація його здійснюватиметься протягом двох місяців. За сприяння ЗУРЦу планується зібрати та систематизувати довідкову інформації про самобутній мікрорегіон, що тісно пов'язаний із життям та діяльністю Степана Бандери та національно-визвольним рухом ОУН-УПА, підготувати та видати спеціальний випуск часопису 'Бандера, прапор, хоругва, знамено, стяг...', розмістити інформацію про туристичні можливості та інвестиційну привабливість Бандерівського краю в Інтернеті, провести культурно-масові заходи, зокрема, і в селах-побратимах, спрямовані на популяризацію Меморіального комплексу Степана Бандери.
Для виконання поставлених завдань староугринівці мають залучити місцевих волонтерів (насамперед, з числа молоді, депутатів, працівників культосвітніхзакладів), облаштувати належне приміщення, залучити мистецькі колективи, партнери - грантодавці посприяють у придбанні необхідної оргтехніки та виготовленні поліграфічної продукції.
До речі це вже не перший подібний успіх угринівської громади: у минулому році Старий Угринів ввійшов до числа переможців обласного огляду-конкурсу населених пунктів кращого благоустрою та громадського порядку, завершується виконання проекту ГО 'Бандерівського Земляцтва', підтриманого управлінням туризму ОДА щодо створення туристичного центру при музеї С.Бандери, перебувають на розгляді ряд інших проектів, розроблених активом Середньоугринівської сільської ради. Земляки Національного Героя України намагаються творчо підходити до пошуку альтернативних джерел ресурсів для розвитку громади.


24 листопада 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Інвестувати в Старий Угриів -село Бандери

Інвестувати в село Бандери не тільки вигідно, але й престижно

Старий і Середній Угринови, разом із сусідніми населеними пунктами (Грабівка, Завій, Бережниця, Яворівка, Вістова та ін.) складають своєрідний історико-культурний міні-регіон зі своїми географічними (яскраво виражений передгірський рельєф, стрімкі річки Бережничка, Луква, Лімниця, близькість „Чорного лісу”), економічними (порівняна бідність грунтів, відсутність великих агроформувань і у минулому, і в даний час, як наслідок- слабко розвинута господарська інфраструктура, незначна частка громадян зайнятих на великих промислових об”єктах Калуша (через досить значну віддаленість від райцентру), велика кількість заробітчан-сезонників через брак робочих місць на місцях), історичними (найбільша активність у національно-визвольних змаганнях, репресії та переслідування з боку комуно-більшовицької системи, добре збережені культурні та релігійні традиції) рисами.

Населені пункти, що свого часу були основною базою ОУН-УПА Калущини в кінці 80-их -90-их рр. минулого століття, з особливим натхненням сприйняли національно-демократичне відродження, яке значною мірою відбувалось навколо родинного обійстя Бандерів, нерозривно пов”язане з драматичною історією пам”ятників і музею Провідника.

Що тепер представляє собою мала батьківщина Бандери з соціально-економічної точки зору. Угринівська громада- це два населені пункти: Старий і Середній Угринови, що і територіально і ментально, по-суті, складають єдине ціле. Загальна площа двох сіл – 1878 га, в тім числі сільськогосподарських угідь- 610 га, 171 га лісонасаджень (5 га –у власності сільської ради), 116 га сінокосів, 137 га громадських пасовищ. . Тут мешкає 1764 чоловік, з них у працездатному віці- 685 чол. Працевлаштовано в селі 51 чол., за межами населеного пункту мають постійну роботу 161 громадянин, більшість же працездатних угринівців систематично виїзджають на заробітки в інші регіони України, або за кордон, має офіційний статус безробітного 131 мешканець. До речі, з майже шести сотень місцевих учасників національно-визвольного рузу 30-50-их рр. залишилось в селі менше тридцяти осіб.

Обидва села практично повністю газифіковані та телефонізовані.

В Угринові діють такі господарюючі суб”єкти: ТзОВ ім. Лесі Українки, СФГ „Земля і воля” (аграрний сектор), ПП „Карпатська бджола” (унікальна пасіка), СТ „Угринів” (споживча кооперація), ВКТ „Відродження”, дві столярні та кравецька майстерні, кузня, кільканадцять підприємців-фізичних осіб, що зайняті, в основному, в роздрібній торгівлі. Також на угринівській території фукціонують два садівничі товариства („Хімік” та „Будівельник”).

Духовним осередком, історико-культурною „перлиною” не тільки Угринова, але й всього Прикарпаття є Меморіальний комплекс Степана Бандери, який поряд із численними пам”ятними місцями Визвольних Змагань Калущини складає живий інтерес все більшої кількості відвідувачів, не тільки наших краян, але й гостей зі всієї України, закордонних українців, іноземців, які хочуть ближче пізнати особливості нашого національного характеру. Тепер музей- це структурний підрозділ Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, що значною мірою сприяє піднесенню на вищий фаховий рівень науково-дослідницької та експозиційної діяльності установи.

Разом з тим постійно розширюється перелік послуг, які надаються туристам в „бандерівській столиці”:пропонуються різні за тривалістю та змістовним навантаженням, тематикою та маршрутами екскурсії, які є варіативними для різних вікових, професійних категорій. Знайомство з фактологічними історичними матеріалами можна поєднати з активним відпочинком на природі, вивченням або й безпосередньою участю в традиційних дійствах цього своєрідного бойківського закутка. Забезпечуються необхідні супутні послуги (харчування, транспорт, придбання сувенірів тощо). Вже кілька років виходять у світ цікаві друковані видання: альманах „Бандерівський край”, Науковий вісник історико-меморіального музею Степана Бандери, газета „Бандера”, оригінальні окремі видання з історії „бандерівського” руху. Перспективним є недавнє починання: проведення в зручному і модерному конференц-залі музею (більше півсотні місць) конференцій, семінарів та інших професійних, корпоративних зустрічей, що безперечно, несуть окрім чисто практичного ще й надзвичайно велике ідейно-виховне навантаження.

На часі є розробка спеціальної цільової програми розвитку нашого мікро-регіону з відповідним бюджетним фінансуванням А справ тут корисних можна зробити немало. Наприклад, у даний час Угринови, мають пряме транспортне сполучення тільки в напрямку Новиці, будучи відрізаним від інших сісудніх сіл. Між Старим Угриновом і Бережницею (батьківщиною Провідника ОУН-УПА Карпатського краю Ярослава Мельника „Роберта”) відстань всього кількасот метрів, з сусідами з Петранки Рожнятівського району середньоугринівці межують „хата в хату”. Будівництво дороги на цих ділянках пожвавило б господарське життя сіл, значно скоротилася б відстань до музею Степана Бандери з обласного центру, як наслідок- зростання числа відвідувачів, активізація „зеленого” туризму.

Первинний ажіотаж навколо захоплення земельних ділянок пройшов, вивільняється все більше товарних земель, які можуть бути використані як для тваринництва так і садівництва чи за іншими вигідними напрямками. Не знайшли ще свого ефективного власника такі об”єкти нерухомості як зерносклад і колгоспна комора, колгоспний двір у Старому Угринові, приміщення колишньої школи і сільської ради , діюча крамниця в Середньому Угринові, здаються в оренду вільні площі в Будинку Побуту, інших закладах та установах, пропонуються до реалізації ряд цікавих земельних ділянок, які розташовані у живописних місцях, безпосередньо біля важливих комунікацій (газ, електрика, вода, транспотна артерія), але є, поки шо, відносно дешевими, якщо порівнювати з великими населеними пуктами, де вже існує жорстка конкуренція. Той, хто хотів би мати власне обійстя в прекрасній місцині з комфортними сучасними умовами, або й власну прибуткову справу має можливість придбати існуюче (одне з пустуючих), або заново спорудити помешкання в селі з неабияким туристичним потенціалом. Вакантними є ще немало напрямків для підприємницької ініціативи: переробка лісоматеріалів, заготівля м”яса та молока, рибне господарство, відкриття аптеки, перукарні, постачання будматеріалів, хлібопродуктів,технічне обслуговування транспортних засобів, ремонт побутової техніки, влаштування кемпінгу...

Сільська влада, вся громада Угринова готова всіляко сприяти активним свідомим українським бізнесменам, які вміють прораховувати перспективу. Адже, інвестувати в село Бандери не тільки вигідно, але й престижно!

26 листопада 2008


1


  Закрити  
  Закрити